Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elnöki tájékoztató figyelemfelhívó demonstrációról

2015.10.30

Tárgy:         Elnöki tájékoztató figyelemfelhívó demonstrációról

Tisztelt Elnöknő! / Elnök Úr!

Az OMME által október 30-ára szervezett demonstráció időpontját megelőzően a média részére kiszivárogtatott információk hatására rendkívül felgyorsultak az események, melyek gyors döntéseket és azonnali végrehajtást, közreműködést várnak tőlünk. Ezekre való tekintettel szíves tájékoztatásul az alábbiakat ismertetem, s egyben kérem mindenki segítségét, hogy közösen eredményt érhessünk el.

 

I. ELŐZMÉNYEK:

 

1. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Elnöksége az idei évben is közjegyző bevonásával multinacionális kereskedelmi áruházláncolatokhoz tartozó áruházaktól, kisebb üzletektől és termelőktől mézet vásárolt, majd azokat brémai laboratóriumban bevizsgáltatta. A laborvizsgálatok jegyzőkönyvi adatai egyértelműen igazolják, hogy a hazai forgalomban található kevert mézek kiszerelésekor kínai eredetű mézet használnak egyes kiszerelők, melyhez a magyar minőségi mézet csupán javító jelleggel használják. Súlyozott a laboreredmény abban a tekintetben is, hogy hazánkba a KSH adatai alapján egészen 2013-tól napjainkig nem történt méz importálása Kínából.

 

2. 2015. június 3-án az Elnökség levélben kereste meg a Földművelésügyi Minisztériumot, és a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet módosítását kérte, mely rendelet - határozott szakmai álláspontunk szerint - nem nyújt megfelelő tájékoztatást a fogyasztók részére a kiszerelt mézek címkéjén, amikor megengedi, hogy a kevert mézek esetében EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke tájékoztató felirat legyen feltüntetve.  Az Európa Parlamenti Bizottság nem változtatott a vonatkozó rendeleten, és így továbbra is lehetőség van arra, hogy Kína dömpingáron árassza el az Uniót –köztük hazánkat is- a feltehetően „ipari” úton előállított „mézzel”. Ezt lehetővé teszi az is, hogy az importmézek esetében nem biztos a nyomkövetés, s a jelenlegi mézvizsgálatok nem terjednek ki azokra a méz komponensekre, melyek egyértelműen megállapíthatnák a hamisítás tényét.

 

3. A brémai laboratóriumtól visszaérkezett jegyzőkönyvek adatai igazolták az OMME Elnökség gyanúját. Két hazai kiszerelő is kínai mézet használ fel a kevert mézek esetében. Jelenleg is vizsgáltatunk mézeket Brémában, a laboratórium túlterheltsége miatt lassan, de folyamatosan kapjuk az újabb jegyzőkönyveket.

 

4. Az OMME Elnökség közös megbeszélésre hívta a hazai mézkereskedőket, ahol két kereskedő is tájékoztatást adott arról, hogy valóban kínai mézet is használnak a kevert mézekhez. Egy kereskedőtől hallhattuk az is, hogy a kínai méz önmagában ehetetlen, s a magyar mézzel szükséges feljavítani. A kevert méz arányainak összeállítását megelőzően kóstoltatja a mézet a fogyasztókkal, s nyilván visszajelzések alapján már be lehet állítani az arányokat.

 

 

II. OMME ELNÖKSÉG INTÉZKEDÉSEI

 

  1. A Földművelésügyi Miniszter tájékoztatása: ismertettük, hogy rövid távon milyen káros hatást fog kiváltani a kialakult helyzet a magyar méhészetekre, a magyar méz exportjára, a mézexportból származó állami költségvetési bevételekre. Hosszú távon pedig a pályázati és egyéni tőke felhasználásával kialakított és jól működő családi gazdaságok mehetnek tönkre, melynek kihatásai lesznek a méhek megporzásának csökkenésével az agrárszektor más területein is, valamint a méhész szakágazatot ellátó eszközgyártó, …stb. területeken is.
  2. Kértük az agrártárca és a Magyar Kormány segítségét, hogy az uniós gyenge rendeleti szabályozás megváltoztatása érdekében hatékonyan lépjen fel. Ugyanis nem biztosítja a tisztességes piaci versenyt, nem védi az uniós élelmiszerbiztonság, és az uniós önellátás alapelveit, továbbá szabad teret enged a nemzetközi mézkereskedelmi árspekulációnak. Nem ad kellő tájékoztatást (kevert mézek címkéjén) a fogyasztónak!
  3. Előzetesen megtörtént a kapcsolatfelvétel Brüsszellel, - brüsszeli kérés szerint október 30-ig (a budapesti demonstráció megtartásának napjáig!) a vonatkozó uniós rendelet megváltoztatása érdekében megkereséssel élünk, uniós parlamenti képviselőn keresztül kérdést intézünk a Bizottsághoz, melyre kötelező választ adni.
  4. Azonnali demonstráció megszervezése Budapesten, valamint amikor a brüsszeli Bizottság a képviselői kérdésre választ ad, demonstráció Brüsszelben.

 

 

III.ORSZÁGOS VEZETŐSÉGI ÁLLÁSFOGLALÁS

 

2015. október 10.

 

  1. Budapesten kerüljön sor a demonstráció megszervezésére 2015. október 30-án.
  2. Minden tagszervezetünktől összesen 4 főt hívunk, személygépkocsijuk üzemanyagköltségét az OMME fedezi.
  3. Nem ajánljuk a mézünket leadni olyan kereskedők részére, aki a magyar mézet a kínai méz feljavítására és keverék mézként történő értékesítésére használja.

 

Fontos! A demonstráció megtartásához több előzetes intézkedést hajtott végre az OMME, melynek során a rendezvény megtartásához kötött jogszabályi előírásokat be kellett tartania. A rendezvény helyszínéről, az egyesületek időbeosztással történő részvételéről, és valamennyi hasznos információról Horváth Gábor vezető szaktanácsadó részletes információt fog küldeni mindenki részére

 

 

 

 

 

 

 

IV.BUDAPEST-BRÜSSZEL DEMONSTRÁCIÓ

 

BUDAPEST:

 

  1. A budapesti demonstráció helyszíne a budai ALLEE bevásárló központ (Kőrösy József utca). Időpont: 2015. október 30. 10.00 órától 17.00 óráig.
  2. 11.00 órakor sajtótájékoztató.

Transzparensekkel békés demonstráció, szórólapokon a fogyasztók tájékoztatása, magyar méz kóstoltatása.

 

 

BRÜSSZEL:

 

1.Két autóbusz indul Magyarországról. Az utazás, szállás, szervezés alatt. (Pontos információk hamarosan!)

2.A demonstrációt követő kijelölt munkanapon érdekképviseleti álláspontunk és kéréseink megfogalmazása az EP magyar és más tagállami képviselőinek és a DG Agri mézreferensének.

3.Egyben kérjük az APIMONDIA Elnökét, az Európai Professzionális Méhészek Egyesületének tagjait, hogy támogassák a magyar kezdeményezést

(Egyeztetés folyamatban a brüsszeli felekkel!)

A szervezésre rendelkezésre álló rendkívül kevés idő miatt számos előzetes döntést kell hozni. Kérem a tisztelt Elnöknőt, /Elnök urat, hogy támogassa és közösen fogadjuk el a november 14-én sorra kerülő Küldöttgyűlésen, hogy a két helyszínen megrendezésre kerülő kampányunk költségeinek fedezetére az OMME KGY egy egyszeri demonstrációs alapot hozzon létre. Javaslom, hogy a Brüsszelbe kiutazók részére az utazás és a szállás költségeit az OMME teljes egészében fedezze.

 

Tisztelettel kérem, hogy a demonstrációk időpontjáig ne adjunk interjút a médiának. A koncentrált, egy időben „robbanó” híranyaggal vélhetően nagyobb eredményt érhetünk el. Ezt követően viszont mindenkit kérek, hogy lehetőségeinek megfelelően tegyen meg mindent ezen a téren is! A megértést nagyon köszönöm!

 

 

EGYÜTT A MAGYAR MÉHÉSZEKÉRT!

 

 

Budapest, 2015. október 23.

 

Méhésztársi üdvözlettel:

 

 

                                                                                  Dr. Mészáros László s.k.

                                                                                          OMME elnök

 

A mappában található képek előnézete Demonstráció, Budapest (2015.10.30.)