Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiskaptárbogár

2015.02.13

A 90/425/EGK irányelv A. mellékletének I. pontjában felsorolt külön közösségi szabályokban megállapított állat-egészségügyi követelmények hatálya alá nem tartozó állatok, spermák, petesejtek és embriók Közösségen belüli kereskedelmére és a Közösségbe történő behozatalára irányadó állat-egészségügyi követelmények megállapításáról szóló 92/65/EGK tanácsi irányelv E. melléklet 2. részében található bizonyítvány mintával összhangban mézelő méh vagy poszméh az Európai Unión belül csak olyan területről szállítható, melynek legalább 100 km-es körzetében nincsenek érvényben kis kaptárbogár fertőzöttség gyanúja vagy megerősítése miatti korlátozó intézkedések illetve ahol nem fordul elő ilyen fertőzés.

A kis kaptárbogár fertőzöttség (Aethina tumida) bejelentési kötelezettség alá tartozik, a méhészek annak észlelését, gyanúját haladéktalanul jelenteni kötelesek a hatóság felé. A fertőzöttség terjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az esetleges kis kaptárbogárral való fertőzöttség mielőbbi felismerése.

A kórokozó lárva és kifejlett bogár alakja, illetve a kis kaptárbogár fejlődésmenete az olaszországi Nemzeti Referencia Laboratórium által készített előadásból származó képeken láthatóak.

Az Európai Unió méhegészségügyi honlapja elérhető a http://ec.europa.eu/food/animals/live_animals/bees/ útvonalon.

Az Európai Unió referencia laboratóriumának tájékoztató anyaga a kis kaptárbogárról, angol nyelven az alábbi linken található: https://sites.anses.fr/en/system/files/SHB%20For%20beekeepers_2.pdf

 

Forrás:https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/aai/aktualitasok_aai/kaptarbogar_meh.html