Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szubli-PRO (oxálsav szublimáló készülék)

2016.10.11

Pár szóban összeszedem a legfontosabb tudnivalókat az általunk gyártott, tehát nem csak forgalmazott géphez, valamint természetesen az árakat is az alábbiakban, ahogy ígértem! Valamint mellékelek egy használati útmutatót is a géphez, így jobban átlátható minden! 

Először is a legfontosabb! VÉDŐFELSZERELÉS HASZNÁLATA KÖTELEZŐ!!! Ez nem alternatíva, mindenképpen teljes álarc használata a követelmény! Az oxálsav és a tejsav nem játék, viszont ésszel alkalmazva nincs gond vele!

Ahogy azt a "zöld" fórumon is lehetett nyomon követni, megpróbáltunk legalább magunknak egy olyan gépet csinálni, ami a MiteGun2 pontatlan adagolási és hőmérsékleti, valamint a Sublimox pontatlan hőkezelési hibáit kiküszöböli (és nem utolsó sorban kissé túlzó árát)! Egyéb más eszközök esetében már eleve vagy kezelési nehézségek voltak, vagy ugyanezen gondokkal küzdenek. Minden eddigi szublimálási elven működő gép valamiben kompromisszumot kellett kössön, ezt igyekeztünk valahogy kiküszöbölni!

Mivel tablettázzuk az oxálsavat a kezelésekhez (2g-os tabletta/család, de tablettázatlan oxálsavval is használható), az adagolási pontatlanság kizárt az esetünkben! (a MiteGun2 esetében nem tudjuk, hogy az előírt 15-20mp alatt egyáltalán mennyi oxálsav szublimál el egy családnál, talán 0,5g ha lehet)  

A legnagyobb gondot eddig a hőmérséklet, a szublimálási hőmérsékleten tartás kérdése okozta minden eszköz esetén! A MiteGun2 felfűt egy hőlégfúvó segítségével, de már a tartályon belül is jelentős hőmérséklet eltérések vannak, így az oxálsav egy része túlhevül és bomlik, másik része viszont királyvíz-stádiumban marad így nem is szublimál! A Sublimox esetében pedig az előre beállított fűtési ki-be kapcsolási érték mérései alapján szintén túl tud fűteni, a kazán belső hőmérséklete akár 230-250 fokig is, tehát itt is az oxálsav lebomolhat, a kezelésünk egy része eredménytelen lehet! Ezeket a gondokat tudtuk megoldani egy sokkal pontosabb hőmérséklet-ellenőrzéssel, így nálunk nem "fűt túl" a hőmérséklet! Lehet, hogy nagyobb, vaskosabb az eszköz, de ismert mennyiséget, ismert hőmérsékleten adagol! Ráadásul oxálsav mellett tejsavat is használhatunk vele, ezt is teszteltük és jól működik! Még petróleum és más vivőanyag nélkül akár amitráz is kijuttatható az eszközzel, de mi pont az amitráz teljes kiváltása érdekében fejlesztettük az eszközt, így ez csupán elmélet maradt nálunk! :) Így minden általunk kérdésesnek ítélt kritériumunknak az eszköz kompromisszumok nélkül megfelel!

A készülék felfűtési, indítási ideje kb 3 perc, "üzemi, 190 fokos" hőmérsékleten egy család kezelése (2g oxálsav tabletta / család) kb 35-45mp! (idén ősszel már kicsit feljebb állítottam a sajátom, jelenleg 210 fokon használom, így a kezelés ideje nincs 35mp, inkább 28-30mp között mozog!)

A készülék jelenlegi állapotában, kivitelében bevezető áron 50.000.- ! 

Az ár magában foglalja a gépet, 2 db teflon kupakot, és 1 év hazai garanciát, későbbi szerviz lehetőségét. (cseregépet biztosítunk a javítás idejére)

Tablettázó : 5000.- (a 1,5-2,5 g/családos tabletta gyártásához)

Tejsav alkoholos elegyét is használni lehet a géppel, egy plusz (átalakított, módosított) kupak használatával, így a géppel kétféle szer alkalmazására van lehetőség! A tejsavas kupak 2500.- (kazánhoz szorító kengyellel és befecskendező tűvel együtt, képek a fórumon találhatóak róla)

Tejsavas kísérletek most tavasszal kezdődnek a pontos hőérték meghatározása céljából, viszont már a Pécsi Egyetemen is kísérleteznek a kedvünkért labor körülmények között, normál légköri nyomás mellett. Tehát a tejsav-téma is halad rendesen! 

A lényeg a tejsavval, hogy a boltban kapható 85%-os oldatot minél töményebb alkohollal 16%-osra kell higítani, ebből a 16%-os tejsav-alkohol keverékből kell családonként 1,5-2ml-t bejuttatni a kaptárba a kezelés során! Eddig úgy tudtuk, hogy 122 fokon forr a tejsav, de mint kiderült ez az érték vákuumban értendő. Tehát a normál légköri nyomáson jóval magasabb hőmérsékleten végezhető a kezelés. A célunk nem az elforralása, hanem egy illékony, alacsony forráspontú anyag segítségével minél rövidebb idő alatt bomlása nélkül bejuttatni azt a kaptárba. A tejsavat én az oxálsavval megegyező hőmérsékleten, tehát 190 fokos kazánnál használom! 

Oxálsavat elvileg bármelyik méhészboltban kapsz, viszont ha rám hallgatsz, kerülöd a "zacskós" kiszerelést.... Sem a tisztaságát nem ismerjük (rengeteg szürkés hamuszerű anyag marad a kazánban), sem az állaga nem megfelelő, vizes, nem jó vele tablettázni! Én igyekszem minden vásárláskor analitikai, vagy ezt megközelítő (minimum 99.5% tisztaságú), visszazárható műanyag dobozos oxálsavat vásárolni!! Még akkor is, ha ebből 1kiló 5.000-5.500 forint a legjobb vétel esetén is!!! (a zacskós valamiért 2.800-körül kérnek csak, de hát pont annyit is ér...) 

A tablettázás nagyon egyszerű, csináltunk egy pofonegyszerű, kalapáccsal használható kis eszközt, ebbe beleteszed a 2g oxálsav porod, kalapáccsal pár ütés után már kéz is a sacc Aspirin méretű tablettád. Egy unalmas délelőtt alatt 700-800db tablettát simán lepüföl az ember, ezt az oxálsav visszazárható dobozában tárolom minden gond nélkül felhasználásig.

A gép 230V-ról üzemel, áramfelvétele 300W, tehát töredéke a hőlégfúvós készülékekének. Inverterrel akkumulátorról nyugodtan használható, de már a legkisebb aggregátor is röhögve viszi!

Kaptárfúrás....

Saját méhészetem NB 18-19-21-24-es kaptárakból áll, alsó kijárókkal! Én még régebben, Furettós időkből fúrtam hátulra 8mm-es furatot, a Szubli-PROhoz is ezt használom!!! Alsó kijáróm van, tehát hátul felül, a kerettartó alatt sacc 4-5cm magasságban csináltam a furatokat lehetőleg léputcába nyílva!!! Így a szublimáláskor a leghosszabb úton kénytelen haladni a szublimált oxálsav, ezt forgatják át még a méhek! Így a legnagyobb a hatásfok, mindenhova bőven jut a szerből! A furatba használaton kívül sima fatipli-t teszek. Tökéletes! 

 

Ahogy én tervezem az évem:

Sajnos csak az idei évtől fogom teljesen kizárni az egyéb szerek használatát a méhészeti gyakorlatomból, még a tavalyi évben is használtam a furettóm akác után (igazából az oxálsavas kísérletek onnantól indultak a gép megszületése után) így teljes évre összeállított stratégiát most alakítom ki. DE! Ami már biztos, és kipróbált dolog a méhesemben az az, hogy fiasításos időszakban a szublimálás 7 naponta ismételve végzendő, szublimálást követően 3 napra számolva a hullást mindaddig, amíg a számolt érték 10 alá nem csökken! Fiasítás mentes állapotú család esetében egyszeri szublimálással a hatás 95-99%os hatásfokú, így tökéletes zárókezelésnek minősíthető. 

Én az idei évben úgy gondolom kizárólag a szerves savak használatával, azok időhöz, hordáshoz és fiasítás kiterjedtségéhez igazított váltogatásával fogom megoldani az atka problémát. 

Tervem az, hogy tavasszal, a teljes tisztulás után az áttelelt, induló atkaszámot erősen gyérítem tejsav használatával, így a család növekedésével nem párhuzamos görbén szaporodhat az atka! A szerves savak alkalmazása kivételével erre nincs más szer a kezünkben. Hiszen az eddigi gyakorlat az volt, hogy az amitrázt akác végéig nem használtuk, mivel leállítja az anyát, káros hatással van a fiasítás kiterjedésére. Tehát a legfontosabb tervem az, hogy már kora tavasszal letöröm az atka szaporodási görbéjét! Mivel ilyenkorra már van fiasítás, természetesen totális irtásra nincs mód, csupán gyérítésre, de erre eddig nem volt használható szer a kezemben! A tejsav hatása hasonlít az amitrázéra, szublimálása után sacc fél órával már nyugodtan számolhatjuk a hullást, gyorsan távozik a kaptárból, viszont nincs káros hatása sem az anya petézési kedvére, sem a méhekre. Tehát tisztuló után kapnak egy tejsavat, szublimálás után számolok! Abban az esetben, ha meglepő eredmények fogadnak majd (10-20 hullott atka) akkor 3-5 nap múlva a kezelést megismétlem. 

Fűz-mogyoró végén, de mindenképpen repce előtt minimum 2-3 héttel végzek egy oxálsavas szublimálást! Ennek nagyon egyszerű oka van, a célom továbbra is a szaporodási görbe törése, viszont ekkor egy hosszabb hatású, elhúzódóbb hatású szert alkalmazok. Hiszen az oxálsav szublimáláskor a kaptár teljes belső felületén, mindenen kiülnek az apró kristályok, szakirodalom szerint hatásukat 15 napig biztosan kifejtik. Saját tapasztalatom szerint intenzív hullás a szublimálást követő 5-7 napig tart. Hullást számolni a kezelést követő második, harmadik napon végzem. Ennek, a hosszabb hatásnak köszönhetően jobb "átfedéssel" érem el a még fedett fiasban elbúvó, de napokon belül kikelő atkákat is, és nem csak a méheken lovaglókkal végzek. Elméletileg ezzel a 2-3 savas kezeléssel töredékére, csökkentettem az atkaszámot, akác végéig mást nem is kell tennem. Az atka szaporodási ciklusát figyelembe véve, sokszorozódásának értéket beleszámolva, a legrosszabb 50%-os hatásfokokkal számolva csak a szerek hatását nálam a feltételezett 10 áttelelt atka akác végére csak 15-20 élő atkát eredményez családonként! Ezzel szemben a régi "szokás" szerint, miszerint akác végéig nem kezelünk, a 10 áttelelt atkából ekkorra már 4-500 db atka van családonként. 

Akác pörgetés napján, de legkésőbb másnapján ismét az oxálsavhoz fordulok! Ekkor a legkevesebb a fias a családnál, ekkor sokkal jobb hatásfok érhető el! Akác után felénk nem nagyon van számottevő hordás hetekig, így nyugodtan kezelhetem az állományom! Tehát pl szombaton szublimálok oxálsavat, szerdán számolok. ha a számolt érték 10 feletti, akkor szombaton, azaz az első kezelést követő 7. napon a szublimálást megismétlem! Így, a 2g/család mennyiséget, ami garantált írtó hatású, 14 napig tartom minimum a családnál, ez már egy teljes kelési ciklus több mint fele. HA ezt követő szerdán még mindig magasnak ítélem a hullást, akkor kapnak egy utolsó szublimálást is szombaton. Ekkor már 21 nap, azaz egy teljes fiasítási ciklus az, amit lefedtem oxálsavval, elméleti, és fizikai lehetetlenség olyan atkát találni a kaptárban, ami nem találkozott a savval. Ha sikerült is bebújnia újabb fedés előtti sejtbe, már sérült, mart teste és tapadói, szájszerve van, nem sok esélye maradt a nyugodt szaporodásra, túlélésre.

Hárs vagy vaddohány végén, napraforgó előtt egy tejsavas szublimálással ellenőrzöm az atka-populációt, az aktuálisan méheken ülő példányokat lesöpröm. 

Napraforgó végén, pörgetés után, a fészek összerendezése végeztével ismét oxálsavazok! Ugyanazt a heti szublimálási metódust követve, amit az előbb leírtam. Mindaddig végzem ezt, amíg a higiénikus aljakon maximum 2 hullott atkát nem találok!!! Ez maximum 3-4 szublimálással elérhető, hiszen napraforgóra is töredéke atkát engedtünk csak a méhesünkben, szemben az "eddigi szokás" szerinti kezelésekkel. 

Novemberben egy tejsav ellenőrzésképpen, esetleges magasabb szám (visszafertőződés, rablások következtében) esetében 3-5 nap múlva ismétlés!

Teljes fiasítás mentes állapot beálltával (... ha egyáltalán lesz még ilyen ebben a megváltozott klímában...) december-január táján egy alkalommal oxálsavval "zárom" a kezeléseket!

Én így gondoltam, így tervezem végig vinni az évet. Természetesen mindent feljegyezve, leírva, számolva...

És már nem is csak terv, szépen végig is haladtam az egészen! :) Igazából annyi változott itt az év vége felé, hogy nem lehet leállni sajnos az oxálsavas védekezéssel, napraforgó után megcsináltam a 3 kezelést, ellenőriztem is tejsavval. Aztán kihagytam 3 hetet, majd a tejsavas teszt eredményeképpen újból ráálltam a heti 1 oxálsavas kezelésre! Nagyon úgy néz ki, hogy idén ezt addig folytatni is kell, amíg fias van a családoknál sajnos! Hihetetlen számokat hallani körülöttem lévő méhészetekből, 1-2000 hullott atkákat is emlegetnek!! 

Bármi kérdés merülne még fel, szívesen válaszolunk! 

Baráti üdvözlettel:

Szubli-PRO csapat

Varsányi Szabolcs

+36209513009